Woorden leren op de middelbare school

Woorden leren, van kleins af aan doen we niet anders. Wist je dat een gemiddelde leerlingen in groep acht al ruim 17.000 woorden kent? Ontzettend veel. Maar op de middelbare school wordt er van je verwacht dat je een groot deel van die woorden ook kunt vertalen naar een vreemde taal. Woordjes stampen dus. Wie op de middelbare school zit krijgt er vroeg of laat mee te maken.

Of je nu woordjes moet leren voor het vak Engels, Frans, Duits of Nederlands, je leert ze het snelste door gebruik te maken van woordkaartjes. Heb jij moeite met het leren van woorden? Lees dan onderstaande tips goed door en oefen goed met het maken en gebruiken van woordkaartjes. Je weet wat ze zeggen: oefening baart kunst. Spelenderwijs kan iedereen op een makkelijk manier woorden leren.

Hoe werken woordkaartjes?

Hoe woordkaartjes werken? Heel simpel:

  1. Schrijf het woord op de ene kant van het kaartje en de betekenis op de andere
  2. Leg de kaartjes voor je neer – en leer ze door ze één voor één om te draaien
  3. Ken je er één zonder te spieken? Leg hem op een aparte stapel.

Door dit vaak te herhalen wordt de stapel van woorden die je al kent steeds groter. Je weet zo precies welke woorden je moeilijk vindt en kan hier nog wat extra aandacht aan besteden. 

Let wel op… zo nu en dan moet je ook de stapel kaartjes herhalen van de woorden die je al wel kent. Het kan zijn dat je geheugen je in de steek laat en dat er een paar tussen zitten die je weer bent vergeten. Die gaan dan terug op de stapel die je nog moet leren. 

3 tips bij het maken van woordkaartjes

Moet jij voor school:

En wil jij gebruik gaan maken van woordkaartjes? Lees dan deze tips door. Die zorgen er namelijk voor dat je nog sneller kunt leren. Hou jij meer tijd over voor leuke dingen.

1. Schrijf zelf de woordkaartjes

Wie slim denkt te zijn en de woordkaartjes op de computer wil maken, moet daar nog eens goed over nadenken. Het zelf schrijven van de woordkaartjes werkt namelijk veel beter. Je bedenkt dan namelijk niet alleen wat je moet opschrijven, maar ook hoe je het opschrijft. Hierdoor gebruik je een belangrijk deel van je hersenen en onthoud je de woorden op de kaartjes veel sneller. 

2. Leer beide kanten op

Woordjes leren van een vreemde taal? Zorg er dan voor dat je de woorden beide kanten op leert. Leer bijvoorbeeld niet alleen van het Engels naar het Nederlands, maar ook andersom. Door de begrippen beide kanten op te leren blijft alle informatie op de lange termijn veel beter hangen.

3. Werk met kleuren en plaatjes

Kleuren, vormen, figuren en afbeeldingen: onze hersenen houden ervan. Ze slaan informatie veel makkelijker op als deze visueel (met beelden) is. Moet je voor Duits het woord Fahrrad leren? Teken er dan een fiets bij, zo onthoud je de betekenis van het woord veel makkelijker.

Leer je verschillende talen door elkaar heen? Maak dan gebruik van taalvlaggetjes op je woordkaartjes. Dan weet je precies welk woord bij welke taal hoort. 

Woordkaartjes Engels Nederlands
Dit zijn de woordkaartjes van Huiswerkhulpjes. De taalvlaggetjes staan er al op!

Heb jij zelf nog tips voor het leren van woorden?

Hopelijk heb je veel gehad aan de bovenstaande drie tips. Heb jij zelf nog aanvullende tips om woorden te leren? Laat het aan ons weten in een reactie onder dit bericht. Dan kunnen we deze blog aanvullen met jouw tips, zodat andere mensen daar weer van kunnen leren.