33 dingen die je nodig hebt voor de middelbare school

Wanneer je in groep acht zit ben je bijna klaar met de basisschool. Een nieuwe periode breekt aan, met nieuwe uitdagingen. Op de middelbare school krijg je straks te maken met verschillende lokalen, leraren en nieuwe vakken. Je krijgt een rooster, wisselt voor ieder vak van lokaal en komt in een nieuwe klas. Natuurlijk wil je een goede start maken en optimaal beginnen aan deze nieuwe schoolperiode. We hebben daarom een zo volledig mogelijke lijst gemaakt van dingen die je nodig hebt op de middelbare school

Vaak krijg je zo’n lijst ook van de school waar je naartoe gaat. Op die lijst staan vaak dingen die verplicht zijn. Op onze lijst hebben we ook een aantal zaken opgenomen die gewoon handig zijn, zodat je overal op voorbereid bent en een optimale start kunt maken.

Liever de checklist downloaden om uit te printen?

Wil je de checklist liever downloaden, zodat je hem kunt uitprinten en precies kunt afvinken welke items je al in huis hebt voor de middelbare school? Klik dan hieronder op download de checklist en print hem uit!

Download de checklist

Checklist mock up

Schooltas

Rugzak voor de middelbare school

Op de basisschool was een kleine en simpele schooltas nog prima. Het enige dat je mee hoefde te nemen naar school was je lunch en een pakje drinken. Wanneer je straks naar de middelbare school gaat is er van alles dat je van huis moet meenemen. Een stevige schooltas is daarom ontzettend belangrijk.

Je boeken en schriften moeten erin passen, maar ook je agenda, een etui en je lunch. Dat betekent dat je straks met een zware tas rondloopt. Het is dan ook ontzettend belangrijk om een schooltas uit te zoeken die niet alleen mooi is, maar die ook comfortabel zit. Je wilt natuurlijk geen last van je rug krijgen aan het einde van de schooldag. 

Trouwens, heb je een dag waarop je erg veel boeken moet meesjouwen? Vergeet dan niet dat je bij de meeste scholen kluisjes hebt. Je kunt daar een aantal van de boeken in leggen die je niet direct nodig hebt. Zo hoef je deze niet de hele tijd met je mee te slepen. 

Agenda

Op de middelbare school wordt er gewerkt met een agenda. Hierin schrijf je op welk huiswerk je voor welke datum af moet hebben. Misschien heb je op de basisschool al gewerkt met een agenda. Dan weet jij precies hoe handig hij kan zijn. 

Soms werkt een middelbare school in de brugklas met een speciale agenda, waarin extra aandacht wordt besteed aan hoe een agenda het beste werkt. Dat is echter niet overal het geval. Moet jij zelf een agenda aanschaffen? Dan heb je de keuze uit heel veel verschillende soorten en maten agenda’s. 

Let goed op of de agenda groot genoeg is, want je zult er veel in gaan schrijven. Sommige agenda’s hebben per week een ruimte om aantekeningen te maken. Dat kan handig zijn als een docent extra informatie geeft waar je rekening mee moet houden bij het maken van je huiswerk of het leren voor een toets. 

Huiswerkplanner

Een huiswerkplanner klinkt als een agenda, maar is toch echt iets anders. In een agenda schrijf je op wanneer je huiswerk klaar moet zijn of wanneer je een toets of overhoring hebt. In een huiswerkplanner schrijf je precies op wanneer je gaat leren, of wanneer je welk deel van je huiswerk gaat maken, zodat je zeker weet dat je alles op tijd klaar hebt.

Wil je precies weten hoe je een huiswerkplanner optimaal kunt gebruiken? Lees dan onze blog: Hoe gebruik ik een huiswerkplanner?  In deze blog hebben we een stappenplan opgenomen over het gebruik van een huiswerkplanner. 

Dit zijn onze meest populaire Huiswerkplanners!

Huiswerkplanners

Huiswerkplanner Basic

17,99

Huiswerkplanners

Huiswerkplanner Panterprint

17,99

Huiswerkplanners

Duurzame Huiswerkplanner

19,99

Huiswerkplanners

Huiswerkplanner Arcade

17,99

Huiswerkplanners

Huiswerkplanner Uiltjes

17,99

Huiswerkplanners

Huiswerkplanner Malibu

17,99

Huiswerkplanners

Huiswerkplanner Ghost

17,99

Huiswerkplanners

Huiswerkplanner Desk

17,99

Uitwisbare pennen

Uitwisbare pen 3-pack

9,99

Kortingscode voor een huiswerkplanner

Omdat we je graag opweg helpen om een goede start te maken op de middelbare school, krijg je van ons 10% korting op een huiswerkplanner naar keuze. Voer in het winkelmandje de kortingscode “checklist” in en de korting wordt automatisch verrekend.    

RekenmachineRekenmachine voor de middelbare school

Op de middelbare school krijgt iedereen in het eerste jaar het vak wiskunde. Op de basisschool noemde je dit nog rekenen. Wiskunde gaat iets verder dan rekenen, want daar gaat het bijvoorbeeld ook om ruimtelijk inzicht. 

Voor de wiskundelessen heb je een rekenmachine nodig, wanneer je bijvoorbeeld een moeilijke berekening moet maken. In het eerste jaar kun je nog veel doen met een standaard rekenmachine, maar in de jaren die volgen zul je ook formules moeten invoeren. Hierdoor wordt vaak aangeraden om al in het eerste jaar van de middelbare school een iets slimmere rekenmachine aan te schaffen. Zo hoef je straks geen nieuwe te kopen

Nu zijn er slimme en hele slimme rekenmachines. De slimme, of wetenschappelijk rekenmachines zijn vaak voldoende. Zit je op de havo of het vwo dan kan het handig zijn om een hele slimme, of grafische rekenmachine (GR) aan te schaffen. Hierin kun je straks ook grafieken en berekeningen maken met sinus, cosinus en tangens. Die begrippen zeggen je nu waarschijnlijk niets, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een rekenmachine.

Woordenboeken

Op de basisschool kreeg je waarschijnlijk taalles. Op het voortgezet onderwijs krijg je dat ook, maar dan in de vorm van de vakken Nederlands, Engels en in sommige gevallen Duits of Frans. Voor al die vakken heb je woordenboeken nodig, zodat je woorden die je nog niet kent of de vertaling van die woorden zelf kunt opzoeken. Het is handig om van alle talen die straks in je vakkenpakket zitten een woordenboek bij je te hebben, zodat je die kunt gebruiken tijdens de les.

Op de middelbare school kun je dus het beste de volgende woordenboeken hebben: 

  • Nederlands
  • Engels – Nederlands
  • Nederlands – Engels
  • Duits – Nederlands
  • Nederlands – Duits
  • Frans – Nederlands
  • Nederlands – Frans 

Bosatlas

Vanuit de basisschool ken je het vak topografie. Zoals wiskunde net iets verder gaat dan rekenen, zo gaat het vak aardrijkskunde – dat vak staat vast op je vakkenlijst – net iets verder dan topografie. Bij aardrijkskunde zul je ook de namen van landen, plaatsen, rivieren en zeeën moeten leren. 

Om je hierbij te helpen wordt vaak aangeraden om een bosatlas aan te schaffen voor de middelbare school. Een bosatlas is een soort Google Maps, maar dan in boekvorm en nog net iets uitgebreider. Zo werkt de bosatlas met een legenda (dat begrip ga je ook leren bij aardrijkskunde), die zul je nodig hebben voor dit vak. 

Etui en tekendoos

Op de middelbare school is een etui onmisbaar. In sommige gevallen kan het ook handig zijn om een tekendoos aan te schaffen. Je krijgt straks namelijk verschillende creatieve vakken. Denk aan tekenen en kunst. Maar ook voor de andere vakken heb je het nodige aan schrijfgerei nodig. Denk aan een geodriehoek voor wiskunde, of markeerstiften voor je agenda. 

Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet voor in je etui, hebben wij de belangrijkste items hieronder op een rijtje gezet.

Een totaaloverzicht van alle dingen die in je etui of tekendoos horen te zitten

Pennen

Hoewel tegenwoordig steeds meer lessen digitaal zijn, zul je zeker weten een pen nodig hebben op de middelbare school. Er zal namelijk nog genoeg met de hand geschreven moeten worden. Let er dan ook op dat je een pen kiest die lekker in de hand ligt, zodat je geen last krijgt van je hand als je op een dag veel moet schrijven.

In sommige gevallen kan het ook handig zijn om een pen te gebruiken die je kunt gummen. Nu hoor ik je denken: maar een pen is toch geen potlood? Dat klopt, maar toch zijn er pennen waarvan je de inkt met de achterkant van de pen kunt uitgummen. Handig voor wanneer je een foutje hebt gemaakt. Meer weten over de pen? Kijk dan op de productpagina: Pennen met uitwisbare inkt

Geodriehoek

Voor het vak wiskunde zul je straks grafieken moeten tekenen en hoeken moeten berekenen. Een geodriehoek is daarom vaak een verplicht item in je etui. Vroeger, vraag maar aan je ouders, braken de geodriehoeken vaak in je tas. Ze zijn namelijk niet erg handig om op te bergen in je etui, met die uitgestoken punten.

Tegenwoordig heb je ook flexibele geodriehoeken. Die breken niet zo snel en zijn dan ook een stuk handiger om mee te nemen naar school. Ze zijn vaak gemakkelijk te verkrijgen bij de meeste boekhandels. Ook bij jou in de buurt!   

Liniaal

Hoewel je met een geodriehoek ook kan meten, is het handig om daarnaast ook nog een liniaal mee te nemen naar school. Hiermee kun je gemakkelijk rechte lijnen trekken die iets langer zijn dan dat een geodriehoek is.

Waarschijnlijk moet je voor het vak tekenen gebruik maken van perspectief. Hiervoor moet je vaak lange lijnen trekken op een A4 papier. Het is dan ontzettend handig dat je een liniaal bij je hebt. 

Passer

Een passer wordt gebruikt om perfecte cirkels te tekenen. Je hebt een passer nodig voor wiskunde, maar hij komt ook ontzettend goed van pas bij de vakken kunst, handenarbeid en tekenen. 

Let er wel goed op dat je een passer kiest met een stevige bescherming. De punt van een passer is namelijk ontzettend scherp. Wanneer je hem los in je tas bewaart kan de scherpe punt zo door je tas heen prikken en doe je jezelf misschien pijn. 

Markeerstiften

Vertelt een docent iets wat je echt niet moet vergeten, voor een toets bijvoorbeeld. Of moet je voor het vak Nederlands bepaalde woorden in een tekst markeren? Dan kun je niet zonder markeerstiften. Ze zijn er in allerlei leuke kleuren, vormen en maten. 

Zorg er wel voor dat je markeerstiften kiest waarbij de zwarte tekst nog duidelijk leesbaar blijft. Een te donkere kleur zorgt ervoor dat de tekst niet meer lekker leest. De meeste en standaard markeerstiften zijn fel geel, die kleur valt goed op en zwart blijft bovendien goed leesbaar. 

Markeerstiften zijn trouwens ook ideaal voor het plannen. Je kunt bijvoorbeeld met verschillende kleuren aangeven hoe belangrijk iets is.    

Tipp-ex

Iedereen maakt wel eens een foutje, ook op de middelbare school. Maak je die fout met een pen en niet met een potlood, dan is het lastig gummen. Om te voorkomen dat je moet krassen in je schrift of collegeblok, is het handig om altijd een potje met tipp-ex bij je te hebben, zodat je op een nette manier je fout kunt corrigeren. Zo blijft je schrift er netjes uitzien. 

Kleurpotloden

Voor verschillende vakken op de middelbare school is het handig om kleurpotloden te hebben. Denk aan het vak tekenen, of kunst bijvoorbeeld. Ook voor andere vakken kan het wel eens voorkomen dat je kleuren moet gebruiken. Bij wiskunde bijvoorbeeld, om bepaalde gebieden een kleur te geven, of bij aardrijkskunde om een legenda te tekenen. Zorg er dan ook voor dat je over een set goede kleurpotloden beschikt. 

HB, B2 en B4 potloodTekenpotloden voortgezet onderwijs

Potloden zijn in er in verschillende soorten, maten en hardheden. Wie veel tekent weet dat misschien al. De hardheid van een potlood wordt aangegeven met een bepaalde code. Zo is een B4 potlood harder dan een B2 potlood en een HB potlood is nog zachter. Hierdoor kun je gemakkelijk verschillen aanbrengen in een tekening. Met een B4 potlood kun je bijvoorbeeld de harde lijnen en scherpe hoeken tekenen, waar je met een HB potlood veel makkelijk eer schaduw kunt tekenen. 

Voor het vak tekenen op de middelbare school heb je daarom deze verschillende potloden nodig. Op sommige scholen is het zelfs verplicht om deze potloden aan te schaffen. Hou jij nou heel veel van tekenen en wil je nóg meer varianties potloden, zodat je echte kunstwerken kunt maken met potlood? Er zijn ook uitgebreide sets met potloden te verkrijgen waarin je tot wel 18 verschillende hardheden hebt. 

Gum

Er wordt wel eens gezegd: “Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets”. Fouten maken overkomt iedereen. Het is wel erg vervelend wanneer je net een supermooie tekening hebt gemaakt en je zet per ongeluk een verkeerde streep op het papier. Daarom is het altijd handig om een gum bij je te hebben, zodat je die fout snel weer kunt uitgummen. 

Let er bij het aanschaffen van een gum wel op dat je er eentje koopt die doet wat hij moet doen. Je hebt gummen in alle soorten en maten, maar niet alle gummen doen het even goed. Een gum van rubber werkt in veel gevallen bijvoorbeeld beter dan een gum van kunststof. Een gum is niet verplicht op de middelbare school, maar natuurlijk wel ontzettend handig.  

Schaar

Een schaar is onmisbaar in je etui. Voor verschillende vakken op de middelbare school zul je hem namelijk moeten gebruiken. Niet alleen voor een vak als handenarbeid of kunst, maar bijvoorbeeld ook voor wiskunde, waar je vast en zeker eens een kubus zult moeten uitknippen. Net als bij de pennen, potloden en gummen, heb je ook scharen in verschillende soorten en maten. Zo heb je scharen die speciaal gemaakt zijn voor stof en scharen die gemaakt zijn voor papier. Let er goed op dat je een juiste schaar aanschaft, die zonder moeite door papier heen gaat. Dat werkt wel zo fijn.

Plakband

Je vraagt je misschien af waarom je op de middelbare school plakband nodig hebt. Het is één van de dingen die je waarschijnlijk niet veel zult gebruiken, maar het kan toch handig zijn om bij je te hebben. 

Voor wiskunde zul je bijvoorbeeld die uitgeknipte kubus, waar we het zojuist over hebben gehad, in elkaar moeten plakken. Maar ook het kaftpapier van je boeken zal wel eens loslaten. Het is dan handig om plakband bij je te hebben zodat je direct het kaftpapier weer kunt vastplakken. Met andere woorden, ook zal plakband geen verplicht item zijn op je lijst van schoolspullen, het is wel ontzettend handig om bij je te hebben in je etui.   

Vergeet ook deze items niet aan te schaffen 

Schriften

Met al die nieuwe vakken op de middelbare school is het handig om een voorraad met schriften aan te schaffen. Zo kun je voor ieder vak een eigen schrift gebruiken. Het kan voorkomen dat leraren je schrift willen inzien, om te kijken of je alle opdrachten hebt gemaakt en te controleren of je wel netjes werkt. Probeer daarom te voorkomen dat je voor meerdere vakken hetzelfde schrift gebruikt. 

Let er ook op dat je verschillende soorten schriften aanschaft: kleine en grote, met lijntjes en ruitjes.  

Schriften met lijntjes

Voor de taalvakken en de meeste andere vakken zul je schriften met lijntjes nodig hebben. Het is dan ook aan te raden om hier een aantal van aan te schaffen. Voor vakken als Nederlands, Engels, Duits en Frans, zul je waarschijnlijk veel moeten schrijven. Daarom is het handig om voor deze vakken een groot schrift (A4 formaat) aan te schaffen. Voor de overige vakken op de middelbare school volstaat vaak een klein schrift (A5 formaat).

Schriften met ruitjes

Voor een vak als wiskunde heb je schriften met ruitjes nodig. Omdat je verschillende grafieken, tabellen en berekeningen moet opschrijven en uittekenen is het handig om hier een groot schrift (A4 formaat) voor aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je voldoende ruimte hebt om alles netjes uit te tekenen. 

Collegeblokken

Vind je het vervelend om veel losse schriften mee te moeten nemen naar school? Dan kun je ook overwegen om een aantal collegeblokken aan te schaffen. Dat is in feite één groot schrift met daarin verschillende tabbladen. Ieder vak heeft dan zijn eigen deel in het collegeblok. 

Het gebruik van een collegeblok heeft wel een klein nadeel. Zoals eerder gezegd kan het zijn dat een docent je vraagt om je schrift in te leveren. Wanneer je in het collegeblok ook het huiswerk maakt voor de andere vakken, ben je dit kwijt op het moment dat je je schrift moet inleveren. 

Ringbanden

Een ringband ken je vast wel, in gewone mensentaal wordt dat ook wel een map genoemd. Het is een map met 24 ringen waarin je zelf papier, tabbladen en insteekhoezen kunt doen. In plaats van een collegeblok zou je dus ook prima een ringband kunnen gebruiken. 

Op sommige scholen is het bij bepaalde vakken verplicht een ringband te gebruiken, zodat je alle informatie van dat vak in de map kunt opslaan. Denk aan vakken als tekenen en kunst. 

Tabbladen 

Werk je met een ringband, dan is het handig om daarbij tabbladen te gebruiken. Zo kun je de map op een handige manier indelen en de informatie die je zoekt snel terugvinden. Op de middelbare school wissel je ieder uur van vak, dus het is handig als je voor jezelf een overzichtelijke structuur hanteert. Je kunt de tabbladen gebruiken om een verdeling te maken per vak, hoofdstuk of periode. Het is maar net wat jij zelf het makkelijkste vind werken. 

Insteekhoezen

Voor een ringband zijn ook insteekhoezen verkrijgbaar. Insteekhoezen kun je gebruiken om losse a4’tjes in te bewaren. Handig voor bijvoorbeeld tekeningen of informatie die je krijgt uitgedeeld van je docent.  

Snelhechters

Op de middelbare school krijg je te maken met verschillende huiswerkopdrachten. Soms wordt er van je verwacht dat je een verslag inlevert. Deze verslagen print je uit en stop je vervolgens in een snelhechter. Het is dan ook handig om ervoor te zorgen dat je een aantal snelhechters op voorraad hebt liggen

Laptop of tablet

Steeds meer scholen stappen langzaam maar zeker over op digitaal onderwijs. Dat houdt in dat je op zo’n middelbare school les krijgt via de computer. In die lessen is een laptop of tablet dan ook onmisbaar. Bij sommige scholen is een laptop zelfs verplicht. 

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en maten laptops te verkrijgen, ieder met verschillende functionaliteiten. Wat de beste optie is voor jou, dat hangt ervan af wat je allemaal wilt kunnen met de laptop. Op coolblue.nl vind je een gemakkelijke keuzehulp die je kan helpen bij het selecteren van een goede laptop voor je nieuwe school.  

USB-stick

In aanvulling op de laptop kan het handig zijn om een USB-stick aan te schaffen. Op die manier kun je bestanden en documenten die je hebt gemaakt op een computer van school gemakkelijk overzetten naar je eigen computer. Of je kunt er een spreekbeurt of powerpoint-presentatie op opslaan. Zodat je zeker weet dat je de presentatie bij de hand hebt, ook als het internet je in de steek laat. 

Het kan daarnaast ook voorkomen dat een leraar je vraagt om bestanden of huiswerkopdrachten in te leveren via een USB-stick. Kortom, handig om er eentje in je tas te hebben. 

Sporttas

Op de basisschool had je iedere week gymles, of misschien zelfs wel meerdere gymlessen. Bij de middelbare school spreken ze van lichamelijk onderwijs, of ze gebruiken de afkorting daarvan, LO. Je hebt daarom op de middelbare school een sporttas nodig die je meeneemt op de dagen dat lichamelijk onderwijs op je rooster staat. 

Kies een stevige sporttas die je makkelijk mee kunt nemen, want in sommige gevallen zul je voor de sportlessen naar een andere locatie moeten fietsen of lopen. Het is handig dat je hiermee rekening houdt wanneer je een tas aanschaft. Natuurlijk moet de tas ook gevuld worden. Verschillende scholen hebben eigen regels voor wat je precies nodig hebt in je sporttas. De meest voorkomende hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Sportkleding

Voor de lessen lichamelijk onderwijs is het handig om de juiste sportkleding te hebben. Kleding die lekker zit, waar je makkelijk in beweegt en die past bij het seizoen. We adviseren je daarom om twee setjes kleding aan te schaffen. Een setje met lange mouwen en pijpen, zoals een longsleeve en trainingsbroek, maar ook een setje met korte mouwen. Een korte broek dus, met t-shirt. Zo ben je voorbereid op zowel de sportlessen buiten, maar ook die van binnen. 

Zwarte schoen voor de gymzaal

Sportschoenen

Voor de middelbare school heb je vaak twee paar sportschoenen nodig: één paar sportschoenen voor binnen en één paar voor buiten. Aan die schoenen zitten meestal wel een aantal eisen. 

Zo mogen de schoenen die je voor binnen gebruikt, geen sporen achterlaten in de gymzaal. Kies je een sportschoen met witte zool, dan zit je veilig. Kies je een paar schoenen met zwarte zool, vraag dan goed na of de zool aflaat of niet. 

Aan de sportschoenen die buiten draagt zitten vaak geen eisen. Al kan het in sommige gevallen voorkomen dat een gymdocent adviseert om schoenen voor gravel aan te schaffen. Deze hebben een beter grip op de buitensportvelden. Wanneer dit verplicht is krijg je dat te horen bij de introductie die je krijgt op de middelbare school. 

Fiets met stevige pakjesdrager

De middelbare school is vaak verder van huis dan de basisschool. Je zult waarschijnlijk dan ook een eindje moeten fietsen om er te komen. Het is belangrijk om een stevige fiets te hebben met daarop een degelijke pakjesdrager. Daarop kun je dan gemakkelijk je zware tas zetten, zodat je die tijdens het fietsen niet op je rug hoeft te dragen. 

Zorg er ook voor dat je bel en verlichting werkt. In de winter is het nog lang donker en fietsende scholieren worden vaak gecontroleerd door de politie. Werkende verlichting voorkomt dat je een boete krijgt.  

Regenkleding

Niets veranderd zoveel als het weer. Ga je op de fiets naar de middelbare school, dan zul je vast en zeker een keer door de regen moeten fietsen. Het is erg vervelend als je nat op school aankomt en je nog de hele dag in de les moet zitten met natte kleding.

We raden je dan ook aan om degelijke regenkleding aan te schaffen. Zo kom je droog aan op school en hoef je niet kletsnat in de klas te zitten. Gebruik je kluisje om je regenkleding te bewaren, zo hoef je daar niet de hele dag mee rond te slepen door school heen. 

Heb jij alles wat je nodig hebt voor de middelbare school?

Hopelijk heb je veel gehad aan de bovenstaande checklist en heb jij straks alles wat je nodig hebt om een knallende start te maken in je nieuwe klas op de middelbare school. Deel deze lijst vooral ook met je klasgenoten die straks naar het voortgezet onderwijs gaan, misschien zijn ze er mee geholpen.

Aanvullingen op deze checklist?

Heb jij nog aanvullingen op de bovenstaande lijst? Laat het dan vooral weten in de reacties onder deze blog, dan kunnen we de lijst aanvullen voor anderen die gaan starten op de middelbare school.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *